BETON HALA WATERFRONT CENTER

competition – 3rd prize
with Dejan Miljković, Jovan Mitrović, Aleksandar Rodić, Vuk Lukić, Dejan Mitrović, Aida Hadžiahmetović, Iva Olujić
Beton Hala Waterfront Center Competition
year: 2011.
,,The City of Belgrade is launching an international one-stage architectural competition to design the Beton Hala Waterfront Center in Belgrade. The Waterfront Center is envisioned as the principal new access point from the capital’s riverfront to its historic core, and a contemporary architectural anchor point for a vibrant pedestrian zone in one of the city’s oldest continually inhabited parts. The competition site, the Sava River waterfront, is a remarkable area of Belgrade, economically and strategically signi?cant since the founding of the city and historically one of its most represented images. The waterfront today has a unique potential to become the principal pedestrian link between the historic city center and the River Sava, both for the tourists arriving to Belgrade by boat and for the city dwellers.”
The main idea behind the proposed design of the new Waterfront Center is to make an important landmark in this distinctive part of town by keeping the essence of the Belgrade Fortress and the existing Beton Hala and adding contemporary elements which will act as a connection between the Fortress and the river bank. The design and arrangement of the new Waterfront Center creates a unique point for Belgrade’s various daily activities and its vibrant night life.
The front line above the existing Beton Hala contains all the commercial elements including the prestigious cultural, gastronomic and entertainment activities, creating an extra waterfront walkway and pedestrian area for everyone to enjoy. An important feature of the proposed design is that both its functionality (internal space) and aesthetics (top level plateau) are flexible and allow changes through time as new needs arise. For that reason the centre has been designed to be as minimalist as possible, to be age proof and economically efficient.
The design of the centre creates a minimal visual intervention and addition to the existing city silhouette of the fortress and the natural relief, which are behind the Beton Hala Centre.
The building’s design hides all unimportant and visually uninteresting elements of the contents underground, including the garage, traffic, parking, storage, etc. The interesting mix and blend between the open and closed spaces in the centre offers various use, as Belgrade lives a great part of the year outdoors.
The top plateau of the Waterfront Center opens a new viewpoint towards many other parts of town: New Belgrade, the Sava bridges and the Big War Island. The “pixelization” of the top level terrain becomes a visual symbol, representing a link between the two types of surfaces and contexts of the area. The green+concrete patchwork covers the whole top plateau and symbolizes a transition between the old and the new, natural and man-made. Throughout the patchwork, certain blocks are glass-covered to allow light passing into the underground spaces, for commercial, traffic, evacuation and other needs.